Over beleggen

Vandaag gaan we het hebben over beleggen. Wat is dit? Waarom hoor je vaak het woord maar je hebt er geen idee bij.  Vandaag kom je erachter en leer jij wat beleggen is.  Beleggen is het kopen van producten, om die vervolgens later te kunnen verkopen.

Waarom beleggen?

Onthoud beleggen is nooit risicoloos, het levert een financieel meer dan sparen. Spaarrentes zijn vrijwel erg laag en kan soms de inflatie niet compenseren. Veel mensen gebruiken hun eigen vermogen om te kunnen beleggen, zo kunnen ze hun eigen pensioen opbouwen.  Er zijn natuurlijk ook mensen die beleggen voor hun plezier.

Hoe werkt het?

Je kunt in talloze producten beleggen. Denk aan grondstoffen, aandelen in bedrijven en staatsobligaties dit zijn slechts enkele voorbeelden. Het principe blijft altijd hetzelfde een belegger koopt een product waarvan hij denk dat het in de toekomst meer waard wordt. Uiteindelijk wil er winst aan maken dus hij zou het product moeten verkopen. Sommige beleggers verkopen hun producten na een aantal jaar en sommige als zelfs na een dag.

 ‘Short gaan’

Als je denkt dat een product in de toekomst in waarde gaat dalen, kun je daar ook een financieel voordeel uit halen. Beleggers noemen dat short en maken winst naarmate het product steeds meer waard wordt. Je zal wel denken hoe kan dat.  Dit is nogal ingewikkeld, maar het is eigenlijk wie short gaat verkoopt zijn geleend aandeel. Dat aandeel wordt direct teruggekocht als de koers is gedaald. Daarna wordt het gekochte aandeel weer teruggeven aan die persoon die had het uitgeleend. Het is niet belangrijk dat je precies weet hoe short werkt, als je maar ziet dat je alleen short moet gaan als het product in waarde gaat dalen.

Rendement

Rendement dit begrip zul je vaak tegenkomen in de beleggingswereld. Het betekent simpelweg dat je winst hebt gemaakt. De totaalopbrengst minus de totale kosten is je rendement.  Heb je bijvoorbeeld met beleggingen in 1 jaar tijd 20 procent winst gemaakt dan spreekt men over een rendement van 20 procent in een jaar.

Een broker kiezen

Je kan alleen beleggen als je een beleggersrekening opent.  De meeste banken/brokers bieden zo’n rekening aan.  De kosten van beleggersrekening verschillen per bank. Een bank waarbij je kunt beleggen noemen ze een broker. Je hebt tegenwoordig ook online broker. Die zijn vaak wat goedkoper en hebben een welkomstbonus.  Het is goed om dus verschillende brokers goed te vergelijken

Verzamel informatie

Het is enorm belangenrijk dat je beschikt over kennis van beleggen. Het feit dat je dus informatie opzoekt op onze website is dus een zeer goed teken. Je zult ook informatie moeten verzamelen over de producten waarvan jij denkt daar zou ik in kunnen beleggen. Met flink dosis basiskennis kun je al ver komen.  Als je nog verder wilt gaan zou je ook kunnen overwegen om een beleggingscursus te volgen.

Beleggers kunnen voor sommige beginners erg moeilijk zijn. Je kunt op vele diverse manieren beleggen.   Voor beginners kan dat nogal spannend overkomen. Het is daarom zeer verstandig om je goed in te lezen en daarna te oefenen met beleggen.

Begin met lezen

Sommige mensen zeggen altijd een goed begin is het halve werk, dit is ook met beleggen zo. Veel beginners weten niet waarin ze moeten beleggen en lopen daarom een groot risico dat ze hun inleg kwijtraken.

Oefen met nep geld

Beleggen is in het begin moeilijk. Als je eenmaal weet hoe het werkt is het kwestie van telkens beter worden. Zo krijg je ook idee van het zit met beleggen en dus zou ik het serieus nemen ondanks het nep geld is.

Schakel emoties uit

Als je begint ga je vertrouwen op je gevoel. Dit moet je al snel leren uit te schakelen en leren denken met je hersenen. Want beleggen eigenlijk een activiteit is waarbij je emoties moet uitschakelen.  Wees ook eventueel om een verlies te nemen een aandeel van de hand te doen.

Kies de juiste broker

Niet elke broker geschikt, voor elk soort belegger. Een beginnende belegger gebruikt bijvoorbeeld graag overzichtelijk programma. En wie op korte termijn belegt, en ook niet te veel wil betalen voor kopen en verkoper van aandelen. Vergelijk dus goed met elkaar welke broker het best is.

Met de juiste dosis kennis op zak, kan beleggen voor beginners zeer lucratief en leuk zijn. Toch is het belangrijk om te wat je nou in de praktijk tegen komt, want theorie kan je wel weten maar in praktijk is het toch anders.   Focus dus niet alleen op het theoretische gedeelte en oefen ook in praktijk. Wees niet bang om fouten te maken val lekker hard zodat je volgende keer dit kan doorzien en sterker wordt.  Wat natuurlijk echt geld is dat je veel plezier aan moet beleven, anders is beleggen oersaai en moeilijk.

Voordelen van virtueel beleggen

Beleggen met programma brengt voordelen met zich mee, dit is vooral voor beginnende beleggers.

Als je virtueel gaat beleggen hoeft je niet per sé met 1000 euro of meer te beleggen. Bij de traditionele manier is dit wel een het geval. Met de traditionele manier bedoel ik bij een bank of beleggingskantoor.

In deze tijd kunnen wij dit ouderwets manier van beleggen noemen. Bij het beleggingsprogamma wordt er van een hefboom gebruikt van gemaakt. Dit is om te zorgen dat beleggers kunnen beleggen met een klein bedrag.  De inleg wordt vergroot door de hefboomfactor. De grootte van de hefboomfactor verschillend per effect.

Bij virtueel beleggen is het voor beleggers mogelijk om op kortetermijnwinst te realiseren dit    komt door de hefboom. Zoals eerder in het artikel, werd aangegeven, vergoot de hefboom.  Hierdoor kan je meer winst realiseren in een korte tijd bij een goede voorspelling van de koers.

Long- en short gaan

Bij traditioneel beleggen is het mogelijk te beleggen op een koersstijging.

Bij online beleggen hebben beleggers de mogelijkheid te speculeren op zowel koersstijging als koersdaling.   Het speculeren op een koersstijging wel long gaan genoemd. Als je koersdaling hebt wordt dat short genoemd.

100% No cure No pay Incassobureau